انتخاب سال مالی یکی از مهمترین اموری است که هر شرکت در طول سال باید انجام دهد. امکان تغییر سال مالی شرکت تنها از طریق تصویب مجامع عمومی وجود دارد. اکثر شرکت ها بر اساس سال مالی شرکت های خارجی، سال مالی خود را انتخاب می کنند. این نکته را به خاطر داشته باشید که امکان انتخاب سال مالی بر اساس زمان مشخص برای انبارگردانی شرکت ها نیز وجود دارد. از مهمترین دلایل اهمیت انتخاب سال مالی شرکت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
تغییر سال مالی
برآورد هزینه ها و صورت وضعیت مالی
ارائه و پلمپ دفاتر
محاسبه میزان مالیات
ارائه اظهارنامه و ترازنامه مالی شرکت
محاسبه صورت سود و زیان شرکت
چه شرکت هایی می توانند اقدام به تغییرات سال مالی نمایند؟
تغییر سال مالی برای شرکت هایی که سال مالی خود را منطبق بر سال شمسی انتخاب نمی کنند امکان پذیر می باشد. به طور کلی در شرایط زیر به شرکت ها توصیه می شود تا اقدام به تغییرات سال مالی خود نمایند.
در صورتی که یک شرکت در ماه آخر سال در انبار خود کمترین میزان موجودی را داشته باشد، قادر به تغییر سال مالی و انتخاب محدوده ای خاص می باشد که انجام و هزینه انبارگردانی ارزان تر و آسان تر باشد.
در صورتی که یک شرکت تمایل به انتخاب سال مالی مشابه با شرکت های خارجی داشته باشد قادر به تغییر سال مالی بر اساس سال میلادی خواهد بود. در این شرایط سال مالی از یازدهم دی ماه تا دهم دی ماه سال بعد انتخاب خواهد شد.
در صورتی که شرکت شما عضوی از شرکت های مادر باشد و سال مالی متفاوتی داشته باشید، به منظور هماهنگی می توانید سال مالی خود را تغییر دهید.
در صورتی که در 4 یا 6 ماه ابتدایی سال، ترافیک کاری شرکت شما بالا باشد و قادر به پاسخگویی به مشتریان خود نباشید می توانید سال مالی خود را تغییر دهید. در این شرایط می توان نیمه دوم سال را به عنوان سال مالی خود انتخاب نمود. در اکثر موسسات حسابرسی سال شمسی به عنوان سال مالی در حساب نمی شود. دلیل اصلی این امر ترافیک بالای فعالیت آن ها در 4 ماهه نخست سال شمسی می باشد.
در صورتی که شرکت شما مایل است تا 29 اسفند ماه حسابرسی مالی را انجام داده، مجمع و حسابرسی مالیاتی را برگزار نموده و حساب های خود را ببندد می تواند سال مالی خود را تا 31 مرداد ماه انتخاب نماید.
برای تغییر دادن سال مالی شرکت خود به چه مدارکی نیاز دارید؟
برای این که بتوانید سال مالی شرکت خود را تغییر دهید به مجموعه ای از مدارک و مستندات نیاز خواهید داشت. مدارک مورد نیاز برای تغییر سال مالی تا حد زیادی به نوع و قالب فعالیت شرکت وابسته می باشد. به طور کلی می توان گفت مستندات و مدارک مورد نیاز برای انجام این تغییر شامل موارد زیر هستند:
تغییر سال مالی شرکت
باید صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده را تنظیم نمایید. صورتجلسه تنظیم باید توسط تمامی اعضا و شرکا امضا شود و مورد تایید آن ها قرار گیرد.
لیست کامل شرکا و سهامداران شرکت را باید ارائه دهید. در این لیست بهتر است میزان سهم مشترک و سهم انحصاری هر یک از اعضا تعیین گردد.
برگه نمایندگی اشخاص و شرکا حقوقی و یا سهامداران شرکت باید ارائه گردد.
آگهی اصلی دعوت از اعضا مجمع عمومی فوق العاده باید مطابق با اساسنامه شرکت ارائه گردد. در این آگهی باید موارد ماده 6 قانون تجارت رعایت شوند.
ارائه مجوز از مراجع ذیصلاح در صورت نیاز
مهمترین مزایای تغییرات سال مالی
در صورت تغییر سال مالی شرکت بستن حساب ها، تهیه صورت مالی و اظهارنامه مالیاتی در فصل پاییز انجام خواهد گرفت. از مهمترین مزایای اعمال این تغییرات می توان به صرف هزینه کمتر برای حسابرسی مالی و مالیاتی اشاره نمود. در این شرایط امکان استفاده کامل از تعطیلات نوروزی و تابستان برای کارکنان و مدیران وجود خواهد داشت. مزیت دیگر تغییر سال مالی شرکت امکان رسیدگی ممیزین مالیاتی در نیمه دوم سال وجود خواهد داشت.
به طور کلی می توان گفت تمامی شرکت ها می توانند برای سال مالی خود تعریف جداگانه ای داشته باشند و نسبت به تغییر آن بر اساس شرایط حاکم در شرکت خود اقدام نمایند.